Uroczyście, świątecznie … no i oczywiście smakowicie – pod takim hasłem odbyło się Spotkanie Wigilijne, które 13 grudnia zorganizował Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy we współpracy z Krajową Radą Gastronomii i Cateringu.
W gościnnej hali MTP powitano producentów pracujących w branży lub dla branży mięsnej, hodowców, a także naukowców, służby weterynaryjne, samorządowców, przedstawicieli zaprzyjaźnionych cechów i instytucji współpracujących z branżą. Obecni byli m.in. Katarzyna Kierzek-Koperska Zastępcę Prezydenta Poznania, Wicestarosta Poznański Piotr Zalewski, Prezes WIR Jerzy Bartnik.
Spotkanie było znakomitą okazją do wręczenia odznaczeń rzemieślniczych. Przyznano je członkom Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy, a także osobom zasłużonym dla niego. Nagrodę otrzymał m.in przewodniczący zarządu Hieronim Jurga. Było to złote odznaczenia „Za zasługi w rozwoju rzemiosła wielkopolskiego”.
O duchową stronę uroczystości wspaniale zadbał ks Mateusz Misiak proboszcz Poznańskiej Fary. Stół wigilijny i kolędy stworzyły wspaniały nastrój, a tradycji dopełniły życzenia składane prawdziwie po polsku, z opłatkiem w dłoni… Wszyscy życzyli sobie zdrowia, spokoju i dobrego , biznesowego klimatu dla całej branży.
Tradycyjnie też obowiązkowym uzupełnieniem stroju były czapki św. Mikołaja, co doskonale zostało uwiecznione na wspólnym pamiątkowym zdjęciu.
O catering zadbał członek KRGiC ABC Kuchni i 3kolory Malta. Obecny był także Prezes KRGiC Juliusz Podolski. Po raz pierwszy obecni byli także szefowie kuchni poznańskich restauracji.