We wtorek 29 stycznia w poznańskim hotelu Moderno odbył się Konkurs kulinarny “W mięsie siła – wieprzowina na karnawał”. Konkurs wspierała KRGiC. W konkursie wystartowało 12 drużyn z wielkopolskich restauracji i nie tylko. W trakcie konkursu Drużyna Szpiku rozprowadzała cegiełki wspierające swoich podopiecznych.
Hotel Moderno już od godzin porannych zapełnił się kucharzami, oraz wieloma osobami, które śledziły zmagania poszczególnych drużyn walczących w konkursie. Tematem konkursu była wieprzowina, jako danie główne i przystawka. Oprócz samego konkursu odbyły się pokazy kulinarne, degustacje oraz prezentacje partnerów. Każda chętna osoba mogła skorzystać z okazji odwiedzenia Hotelu podczas konkursu, uczestniczyć w degustacjach i podziwiać walkę kucharzy. Wieczorem po godzinie 19-tej nastąpiło uroczyste rozstrzygnięcie konkursu. W kategorii przystawka zwyciężyła ekipa Restauracji Grodzkiej 12 z Leszna, drugie miejsce zajęła restauracja Republika Róż z Poznania, a trzecie miejsce przypadło restauracji Hotelu Moderno. W kategorii danie główne najlepsze danie zaprezentowali kucharze z restauracji U Bielawnego z Krotoszyna, na drugim miejscu podium stanęli kucharze z poznańskiej Republiki Róż, trzecie miejsce zajęli kucharze z Hotelu Grand Lubicz w Ustce.
Tytuł Mistrza Wieprzowiny konkursu “W mięsie siła – wieprzowina na karnawał” zdobyli kucharze restauracji U Bielawnego z Krotoszyna za największą ilość zdobytych punktów w obu kategoriach.
W jury zasiedli: Sergiusz Hieronimczak (Przewodniczący Jury), Juliusz Podolski (Przewodniczący Kapituły), Maciej Kobylański, Jolka Knichalska, Wojciech Lewandowski, Karolina Mikołajczak-Nieckarz, Dominik Narloch, Maciej Zieliński, Jakub Pindych. Jurorzy techniczni Andrzej Gołąbek i Marcin Stelmaszyk.